2009-2010 Waardig Werk

Twee jaar lang voerde Wereldsolidariteit samen met de vakbonden (ACV, ABVV, ACLVB) en enkele andere ngo’s (11.11.11, FOS-socialistische solidariteit en Oxfam-solidariteit) de campagne waardig werk. In Noord én Zuid. Want werknemers zijn geen gereedschap! Samen met het ACV, FOS-socialistische solidariteit en ABVV legde Wereldsolidariteit in 2009 vooral de nadruk op het belang van vrijheid van vereniging om waardig werk te realiseren; in 2010 lag de nadruk op goede en afdwingbare arbeidsregels en transparantie hieromtrent. We voerden allerlei acties binnen en buiten bedrijven; zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië.

Gedurende die twee jaren hielden we een massale petitie-actie, die uiteindelijk door 167.269 mensen ondertekend werd. Met deze petitie spraken we Belgische werkgevers rechtstreeks aan om fundamentele arbeidsrechten na te leven. Niet alleen in België, maar ook bij dochterbedrijven en leveranciers in het Zuiden.
Ook de overheid lieten we niet ongemoeid, maar vroegen we hun verantwoordelijkheid op te nemen rond dit thema.

Op 7 oktober 2010 sloot de coalitie van ngo's en vakbonden deze gezamenlijke campagne af. De 167.269 handtekeningen werden overhandigd aan het VBO (Verbond Belgische Ondernemers) en de coalitie werd ook op het Parlement ontvangen om haar eisen toe te lichten.

 

Lees meer over de concrete resultaten van de campagne waardig werk

 

Meer achtergrondinformatie vind je nog in volgende publicaties:

- campagnebrochure 2010

- campagnebrochure 2009

Bekijk ook de twee campagnefilmpjes van 2010:

- Wereldsolidariteit presenteert vakbondsman (3 min 13 sec)

- Bloemen uit Ecuador voor Pascale Platel (4 min 30 sec)