Schone Kleren Campagne

Schone Kleren Campagne

Als je ’s morgens je kleren aantrekt, sta je er niet bij stil dat ze aan de andere kant van de wereld gemaakt zijn. Veel mensen weten zelfs niet dat hun kleren in mensonwaardige omstandigheden gestikt zijn. Daar proberen Wereldsolidariteit en de Schone Kleren Campagne verandering in te brengen.

De Schone Kleren Campagne ijvert voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie:

  • ze oefent al 15 jaar druk uit op kledingketens en sportmerken
  • met positieve acties en niet met de boycot van een bepaald merk of een bepaalde keten
  • en maakt je bewust van jouw kracht als consument.

 

Wat kan jij doen?

Ben je op zoek naar T-shirts voor je organisatie of vereniging? Hou ze schoon! Ga naar www.schonetshirts.be en ontdek er op welke manier je aan t-shirts en andere promotionele kleding raakt die geproduceerd zijn onder goede arbeidsomstandigheden.
Als je meer wil weten over Belgische kledingbedrijven, kan je best de brochure "Wij willen Schone Kleren!" raadplegen. Daarin staat voor 33 Belgische kledingbedrijven beschreven in welke mate ze fundamentele arbeidsrechten respecteren.
En in de recente brochure "Op zoek naar duurzame kleding" kan je voor 30 kledingzaken bekijken wat voor kleding met welke labels ze in de aanbieding hebben.
Wil je meer te weten komen over de markt van de promotionele kleding? Download de Schone Kleren Nieuwsbrief.


In Vlaanderen wordt de campagne getrokken door een netwerk van vakbonden, vrouwen- en jongerenbewegingen, consumenten- en derdewereldorganisaties. De coördinatie gebeurt door Wereldsolidariteit. Lees meer over acties, werkterreinen, actualiteit: www.schonekleren.be


Er wordt ook Europees samengewerkt met campagnes in 10 landen en internationaal. Lees meer: www.cleanclothes.org.


Maar 5 cent per shirt

Onze kleren worden vooral in Azië gestikt. Door laaggeschoolde jonge vrouwen. Lage lonen, lange werkuren, onderdrukking van vakbonden, slechte verlichting en verluchting zijn meer regel dan uitzondering. De toegenomen concurrentie tussen bedrijven en landen zorgt dat de arbeidsters op het scherp van de snee moeten werken. In landen als Bangladesh, India, Sri Lanka zijn de lonen in de kledingindustrie de laatste jaren zelfs nog gedaald. De stiksters verdienen amper 5 eurocent per afgewerkt shirt. Werkweken van 70 uur zijn heel normaal.

Bedreigingen zijn een terugkerend patroon…

Werknemers die zich organiseren dreigen hun werk te verliezen en worden vaak ook bedreigd door het management. En toch slagen partners van Wereldsolidariteit erin om vakbonden op te starten, die te doen erkennen en vervolgens een collectieve arbeidsovereenkomst af te sluiten.

…en toch worden kleren stilaan ‘schoon’!

De jarenlange inzet boekt succes: de werk- en leefomstandigheden van de arbeidsters verbeteren beetje bij beetje. Ook in het Noorden raakt de consument zich meer en meer bewust van het belang van ‘schone kleren’. Maar er is nog veel werk aan de winkel. Wereldsolidariteit blijft zich dan ook onverminderd inzetten voor ‘schone kleren’!