IMG 20180416 WA0009Maandag 16 april kreeg de National Domestic Workers Movement in India, een partnerorganisatie van Wereldsolidariteit, Brussels Staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking over de vloer. Bianca Debaets was in Chennai omdat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft gekozen voor India als één van de prioriteiten landen voor ontwikkelingssamenwerking. 

Share

Lancering #cleanekleren campagne 2018
vrijdag 23 maart 2018 14:34

smartphone 550X315px Op donderdag 22 maart werd het startschot gegeven voor de #cleanekleren campagne 2018. Ook dit jaar wil Wereldsolidariteit aan de hand van deze campagne zich inzetten voor kledingarbeidsters in Azië. Met onze partners in Bangladesh, Cambodja en Indonesië strijden we voor een leefbaar loon en veilige werkomstandigheden. Want, wees maar eerlijk, als je t-shirt 2 euro kost, dan weet jij ook wel dat iemand anders daar de prijs voor heeft betaald. 

Share

c6cc8653a2d1ab0297db1dc5c83099fb LOp deze internationale vrouwendag vraagt het continentale netwerk Latijns-Amerika, gefaciliteerd en ondersteund door Wereldsolidariteit, aandacht voor het recht op sociale bescherming in Latijns-Amerika.

Share

Crisis in Togo
dinsdag 13 februari 2018 13:25

ManifestatieTogo jan2018Sinds augustus 2017 vinden er in Togo onophoudelijk manifestaties plaats voor een terugkeer naar de Grondwet van 1992, na een oproep van de oppositie. Hierbij vielen al verschillende dodelijke en zwaargewonde slachtoffers. Vijf sociale bewegingen uit Togo, waaronder onze partner SADD, willen het geweld een halt toeroepen en roepen de regering en oppositie op tot dialoog.

Share
Tags:

Koken op zonne-energie in Bolivia
dinsdag 06 februari 2018 15:08

FotoSENTEC Altiplano Bolivia SENTEC, partner van Wereldsolidariteit in Bolivia, zet sinds enkele jaren volop in op zonne-energie. Ze leren jongeren aan om toestellen maken die op zonne-energie draaien, zoals radio's, fornuizen, voedseldrogers, waterzuiveringstoestellen en boilers. Toestellen die goed van pas komen voor de bevolking daar. Zo slaat SENTEC 3 vliegen in één klap: ze zorgt voor waardig werk voor de jongeren van de Altiplano, werkt actief mee tegen de klimaatopwarming en promoot de emancipatie van vrouwen in de regio. Miguel Teràn, directeur van SENTEC, licht toe.

Share

FotoVergaderingVN NewYork SPIACB feb2018UN SPIAC-B, wablieft? Logisch hoor, dat u deze afkorting niet kent. Ze staat voor “UN Social Protection Interagency Cooperation Board” en is het belangrijkste overlegorgaan op het niveau van de VN waar VN-organisaties, regionale organisaties (als de Afrikaanse Unie, Europese Unie, OECD, etc), lidstaten en middenveldorganisaties overleg plegen en afstemming zoeken over hun werk inzake sociale bescherming. Ook Wereldsolidariteit is lid van "UN SPIAC-B" en was aanwezig op de 10de vergadering ervan, die plaatsvond op 1 februari in New York.

Share

BartVerstraeten ViniciusPinheiroILO NewYork jan2018Politiek secretaris bij Wereldsolidariteit Bart Verstraeten (foto rechts), neemt momenteel deel aan de werkzaamheden van de VN-Commissie voor Sociale Ontwikkeling. Deze commissie denkt na en geeft advies over het sociale luik van duurzame ontwikkeling. Van 29 januari tot en met 7 februari buigt de Commissie zich specifiek over mogelijke strategieën om armoede uit te roeien. Samen met andere organisaties van de “Global Coalition for Social Protection Floors”, schuift Wereldsolidariteit hier het belang van sociale bescherming naar voren als één van die sleutelstrategieën om armoede, kwetsbaarheid en ongelijkheid structureel te kunnen voorkomen en te bestrijden. 

Share

Reactie sociale bewegingen op gratie Fujimori
donderdag 01 februari 2018 10:24

foto platteland Peru - tiussen 1980 en 2000 stierven meer dan 70.000 mensen door het interne conflict in PeruIn december 2017 werd onterecht gratie verleend aan ex-president van Peru Fujimori, die eerder veroordeeld was tot 25 jaar gevangeniscel vanwege ernstige schendingen van de mensenrechten en corruptie. Dat zeggen verschillende netwerken van sociale bewegingen in een gezamenlijk statement, gericht aan de Europese Unie en haar lidstaten. Het "Plataforma Europa Peru (PEP)", het "EU-LAT Network" (met CIFCA, waar ook Wereldsolidariteit deel van uitmaakt en de Grupo Sur) alsook "CIDSE" vragen aan de EU en haar lidstaten om te reageren op deze verontrustende situatie in Peru.

Share

We gaan hier nog lang werk hebben...
dinsdag 23 januari 2018 15:11

180109 GK and Rohingyas in Cox Bazar 44Oud-collega Jef Van Hecken trok begin januari naar enkele vluchtelingenkampen van de Rohingya in Bangladesh. Daar verlenen meer dan 300 medewerkers en vrijwilligers van onze partner GK basisgezondheidszorg aan de Rohingya. Ook psychologische bijstand hoort daarbij en is erg belangrijk. Vele Rohingya hebben immers ernstige trauma's door wat ze meemaakten. Jef schreef zijn impressies van zijn bezoek neer voor MO* in dit artikel.

Share

Word jij onze nieuwe collega?
maandag 22 januari 2018 09:59

shaking handsWereldsolidariteit is op zoek naar een voltijds stafmedewerker (m/v) voor de Noorddienst. Lees de volledige vacature. Interesse? Bezorg ons dan jouw kandidatuur vóór 12 februari.

Share