Hongerlonen in Europese sweatshops
dinsdag 14 november 2017 11:48

kledingarbeidster in Oekraïne - (c)YevgeniaBelorusetEen nieuw rapport van de internationale Schone Kleren Campagne documenteert de hongerlonen en andere grimmige arbeidsomstandigheden in de kleding- en schoenindustrie in heel Oost- en Zuidoost-Europa. Hoewel ze overuren werken, verdienen veel arbeidsters in Oekraïne bijv. slechts 89€ per maand, terwijl een leefbaar loon het vijfvoudige daarvan zou moeten bedragen. Modemerken als Benetton, Esprit, GEOX, Triumph en Vera Moda zijn klant van deze fabrieken.
©foto Yevgenia Beloruset

Share

Doorbraak: een einde aan de slavernij in Qatar
donderdag 09 november 2017 14:56

Foto Qatar Kasper Goethals LR tcm183 376426Er komt een einde aan de slavernij in de bouw van de voetbalstadions in Qatar. Het kafala-systeem, een systeem waarbij migranten bijna eigendom zijn van hun werkgever, gaat definitief op de schop! Onder internationale druk nam Qatar de afgelopen twee jaar een aantal maatregelen die de arbeidsomstandigheden van migranten in het land gevoelig zullen verbeteren. Gisteren besliste de Raad van Bestuur van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) om de klachtprocedure tegen de Qatarese overheid af te sluiten. Een nieuw begin voor werknemersrechten in Qatar.

Luister naar het Radio 1 interview met Luc Cortebeeck, voorzitter van de IAO.

Share
Tags:

Geef alles voor #cleanekleren !
donderdag 26 oktober 2017 10:50

facebookstatisch 02 Pagina 3 KatrienMusic For Life is al lang geen onbekende meer. Nieuw is dat je dit jaar een Music-For-Life-actie kan opzetten ten voordele van #cleanekleren! Onder het motto "alles geven voor #cleanekleren" kan je kledingarbeidsters zoals Tahra een loon geven waar ze recht op hebben. Ontdek wat je allemaal kan doen op www.geefallesvoorcleanekleren.be

Share

kledingarbeidster CharlesFoxHet Platform Rechtvaardige en Duurzame Handel roept de EU, haar lidstaten in het bijzonder België op om mensenrechten centraal te stellen in het Europese handels- en investeringsbeleid. In hun net verschenen standpunt over "het Europese voorstel een Multilateraal Investeringsgerecht" worden cruciale voorwaarden gesteld aan dat nieuwe multilateraal gerecht, dat er zou komen ter vervanging van de controversiële privé-arbitragetribunalen (cfr. CETA). Het platform vraagt ook een herziening van alle Europese handels- en investeringsakkoorden van Europa, opdat mensenrechten, sociale en milieunormen zouden primeren op rechten van investeerders.

 

Share

CoverBrochureAmussol nlIn de Dominicaanse Republiek was het tot 2005 onmogelijk om je als werknemer uit de informele economie aan te sluiten bij het sociale zekerheidssysteem in het land. Dankzij AMUSSOL, opgericht door vakbond CASC, werd een oplossing gevonden voor deze grote groep kwetsbare werkne(e)m(st)ers. AMUSSOL fungeert namelijk als virtuele werkgever en zorgt er zo voor dat de informele werkers van dezelfde sociale bescherming kunnen genieten als de werknemers uit de formele sector. In dit thematisch rapport (Nl) wordt ingegaan op de ingenieuze manier waarop AMUSSOL dit intussen al voor bijna 60.000 mensen realiseerde.

Share

seminarieWSMACVCSA 5 9.10.2017 1Van 5 tot 9 oktober organiseerden Wereldsolidariteit en ACV een seminarie in Costa Rica rond het thema van "gendergerelateerd geweld op het werk". Een dertigtal vakbondsvrouwen uit alle continenten namen hieraan deel. Sakuntaya uit Nepal getuigt : “Geweld op meisjes en vrouwen gebeurt in mijn land overal: thuis, op het werk, op straat. Het behoort als het ware tot de normale gang van zaken”. Dezelfde verhalen horen we bij de Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse partners. Op het seminarie werd ingezoomd op de strategieën die vakbonden ontwikkelen om gendergerelateerd geweld tegen te gaan.

Share

FotoOuderen KoenSymons WereldsolidariteitVergrijzing is geen Belgische, Europese of Westerse, maar een wereldwijde uitdaging! Tegen 2050 zouden er maar liefst 2 miljard 60-plussers op de wereld rondlopen. 1 oktober is de Internationale Dag van de ouderen: hét moment om internationale vergrijzing op de kaart te zetten dus. Samen met Vlaamse ouderenorganisaties, Fos en Trias, roepen we minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo op om meer aandacht te hebben voor sociale bescherming wereldwijd. Omdat iedereen menswaardig ouder moet kunnen worden. En omdat de vergrijzing negeren, ze niet doet verdwijnen! Lees het volledige artikel van Nils Vandenweghe van de Vlaamse Ouderenraad op mo.be. Vorig jaar al voerden we hier actie rond, op 1/10, samen met OKRA. Herbeleef de flashmob in het centraal station van Antwerpen.

Share

3 logo duurzaam toerismePasar en Wereldsolidariteit vieren de internationale dag voor duurzaam toerisme met een studiemoment!
Reizen om de batterijen op te laden groeide uit tot een ware behoefte. Helaas met zware gevolgen voor mens en planeet. Maar het kan anders. Op 18 november 2017 zoeken we uit hoe duurzaam toerisme iets kan veranderen en hoe reisleiders hierin een rol kunnen spelen. Reisleiders en andere geïnteresseerden van harte welkom.

Share

Foto delegatie met De CrooIn juli trok onze politiek secretaris Bart Verstraeten naar het "High Level" Politiek Forum van de VN, waarop de voortgang van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (of "SDG's" - Sustainable Development Goals) werd besproken. België presenteerde er haar eerste officiële rapport. In dit interview blikt Bart Verstraeten terug op het rapport en gaat hij dieper in op de uitdagingen rond de SDG's. 

Share

ForumSalvadorOp 7 en 8 september 2017 werd in San Salvador een forum gehouden met ngo’s uit Europa, Latijns-Amerika en de Caraïben. Op dit forum kwamen 150 vertegenwoordigers van sociale bewegingen bijeen om te debatteren over enkele belangrijke thema’s in het kader van de relaties tussen beide regionale blokken, in het bijzonder met betrekking tot de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling. Wereldsolidariteit en haar partners Mojoca, MTC-San Marcos en GRESP  waren erbij en hielden een pleidooi voor sociale bescherming.

Share