Verboden te plassen in Qatar Print dit artikel Stuur door naar een vriend

BalKrishnaGautam 200px“Het is eigenlijk bijna een wonder dat ik in Qatar ben geraakt..." vertelt Bal Krishna Gautam ons.  Hij werkte van 2013 tot 2015 als schilder in Qatar. "...Want toen ik me aanbood voor Maleisië, verklaarden de artsen me medisch ongeschikt om er te werken. Voor Qatar bleek ik gezond genoeg. Een uitzendkantoor bezorgde me de nodige vergunningen en ik kon gewoon vertrekken. In Doha woonde ik samen met 5 werkmakkers, in één klein kamertje. Wij beschikten niet over onze paspoorten, die werden bijgehouden door onze werkgever. Hoewel er in ons contract stond dat we 1.100 Qatari Rial (267€) per maand zouden verdienen, kregen we veel minder uitbetaald. En als onze baas boos was kregen we zelfs gewoon niets. Wat voor ons het ergste was, en velen van ons ziek maakte, was dat we tijdens het werken nooit pauze mochten nemen...."

"...Het is heel warm in Doha, altijd meer dan 40°C en daarom moet je veel drinken. Maar het werd ons verboden om te plassen. Velen van ons hebben hierdoor beschadigde nieren. Ook het racisme was zwaar om dragen. Op een dag brak ik m’n hand tijdens het werk. Ik moest naar de dokter. Normaal gezien mocht ik een tijdje niet werken, maar de dokter wilde me geen ziekteverlof geven.  Dus ik werkte verder. Ik heb veel pijn geleden. In 2015 werd het me te veel, en keerde ik terug naar Nepal. Maar in mijn gedachten ben ik in Qatar. Want mijn hart bloedt als ik denk aan mijn makkers, die nog steeds als slaven worden uitgebuit, in de vreselijke hitte, in levensgevaarlijke omstandigheden.”

De partners van Wereldsolidariteit bundelen hun krachten om migrantenarbeiders te helpen. Met politiek lobbywerk trachten ze sterk te wegen op het Nepalese beleid omtrent kinder- en dwangarbeid, arbeidsrechten en sociale bescherming. Voor uitgebuite teruggekeerden die het hard nodig hebben staan ze klaar met crisisopvang, verzorging, onderdak en ondersteuning. Maar ook zij die willen vertrekken kunnen rekenen op juridisch advies omtrent arbeids- en syndicale rechten, hulp bij paperassen en vergunningen, …
Help jij onze partners een einde te maken aan de uitbuiting?  Steun ons met een gift!

Share
Meer artikels over: