vrijdag, 13 november 2015 11:59

IAO-missie gaat arbeidsomstandigheden in Qatar onderzoeken

Op 10 november werd via BELGA volgende mededeling verspreid:

Bij de IAO wordt er al langer gekeken naar bijvoorbeeld de wantoestanden bij de bouw van de stadions voor het WK voetbal. Het dossier en de gesprekken met de oliestaat leverde volgens Cortebeeck tot nu toe weinig op, zodat het nu in het bestuur voor het eerst sinds 1991 tot een stemming kwam om een beslissing te kunnen nemen. "De wereld heeft nu duidelijk gezegd aan Qatar dat het zo niet verder kan. Het net rond Qatar sluit zich", aldus Cortebeeck, de vroegere ACV-voorzitter die bij de IAO als ondervoorzitter de werknemers vertegenwoordigt. Hij zette de stemming op de agenda.

IAO-ondervoorzitter Luc Cortebeeck hekelt het zogenaamde 'kafala'-systeem waarmee buitenlandse werkkrachten, bijvoorbeeld uit Nepal of Pakistan, onder meer in de bouw tewerkgesteld worden. Een vorm van "moderne slavernij", aldus Cortebeeck. Een recente wijziging aan dit arbeidssysteem biedt volgens Cortebeeck geen soelaas.

"De Europese landen stemden net als de VS, Canada, Rusland, alle werknemersvertegenwoordigers en het grootste deel van de werkgevers voor de 'high level missie'. Het dossier komt in maart terug op het ILO-bestuur. Dan wordt beslist of er een volwaardige onderzoekscommissie komt. "De missie is een opstap naar een commissie", besluit Cortebeeck.

(bron: belga 10 november)

PatrickLauwers KasperGoethals"Die mensen hebben geen enkele vrijheid. Dit is gedwongen arbeid.", zo zegt ook Patrick Lauwers, IACV-delegee bij ACV Bouw, Industrie en Energie, die samen met zijn vakbondssecretaris naar Qatar trok in het kader van een internationale vakbondsmissie. Daar ziet de eerste vrije arbeidersbeweging het licht. Deze wordt ondersteund door de internationale bouwvakbond BWI. Lees het volledig artikel in Visie

(© foto: Kasper Goethals)