45ste Vrouwendag in Antwerpen Print dit artikel Stuur door naar een vriend

NiUnaMenosOp 11 november gaat de 45ste Vrouwendag door in Antwerpen. Dit evenement staat in het teken van actuele feministische debatten: de veelheid aan relaties en samenleefvormen, het werk dat vrouwen doen, het geweld dat ze ervaren en hoe universeel dat al dan niet is. Meer info over Vrouwendag. Ook Wereldsolidariteit en haar partners in het Zuiden werken rond deze thema's. Zo is het geweld op vrouwen (of "feminicido") bv. echt een groot probleem in Latijns-Amerika. Gelukkig zien we het protest ertegen alleen maar toenemen, denk maar aan de Latijns-Amerikaanse beweging "#NiUnaMenos".

De Latijns-Amerikaanse beweging # NiUnaMenos liet zich inspireren door de zin "Niet één vrouw minder, niet één dode meer" van dichteres en Mexicaanse activiste Susana Chávez Castillo. Zij werd vermoord vanwege haar activisme en aanklachten tegen geweld op vrouwen, meer bepaald de "femicides" in Ciudad Juarez.


De moord op de 14-jarige tiener Chiara Páez door haar vriend, de 16-jarige Manuel Vallejos, in Rufino, Santa Fe was de aanleiding voor gelijktijdige marsen in Latijns-Amerika waarin duizenden vrouwen protesteerden tegen het geweld op vrouwen onder de leuze #NiUnaMenos.

Op 19 oktober 2016 - de dag dat Lucía Pérez verkracht en vermoord werd aangetroffen op een boogscheut van de plaats waar de Nationale vrouwenbijeenkomst plaatsvond - breidden deze marsen zich uit tot stakingsoproepen onder de ordewoorden  #NosotrasParamos waarbij zij gezamenlijk de woorden ¡Ni Una Menos! ¡Vivas nos queremos! (Niet één vrouw minder. We zien elkaar liever levend") scandeerden. 

Wereldsolidariteit juicht deze groeiende beweging alleen maar toe en hoopt dat deze oproep niet alleen regionaal maar ook globaal gehoor krijgt. In Latijns-Amerika is er steeds meer en meer solidariteit tussen vrouwengroepen van verschillende landen zoals  Bolivia, Chile, México, Perú, Uruguay, Costa Rica, Guatemala, El Salvador die actie voeren tegen femicides en voor het recht op een waardig werk en leven. 

Kom naar de Vrouwendag op 11 november in het Zuiderpershuis te  Antwerpen waar er o.a een Tribunaal plaatsvind rond "Geweld op vrouwen: een zaak van anderen of een zaak van ons allemaal?" Ism Merhaba vzw, Ella vzw, GAMS, WSVO, Rhea, Persephone, RosaDoc, Amnesty International.

¡Ni Una Menos. ¡Vivas nos queremos!

Ellen Verryt, landenverantwoordelijke Guatemala en Haïti

Share
Meer artikels over: