woensdag, 18 april 2018 12:14

Bianca Debaets bezoekt beweging voor huispersoneel in India

De National Domestic Workers Movement (NDWM) werd in 1985 opgericht door de Belgische zuster Jeanne Devos. De organisatie zet zich, sinds vele jaren ook met de steun van Wereldsolidariteit, in voor het lot van miljoenen huisbedienden in India. Het gaat om voornamelijk vrouwen en kinderen uit meer gemarginaliseerde gemeenschappen die werken als huispersoneel. De meerderheid van hen zijn Dalits (onaanraakbaren) en meestal ongeletterd. Ze werken lange dagen voor zeer lage lonen in slechte arbeidsomstandigheden. Velen worden dagelijks blootgesteld aan allerlei vormen van uitbuiting, discriminatie & zelfs seksuele intimidatie.

Staatssecretaris Debaets & Mark Van De Vreken (Belgische Consul-generaal in Indië) werden rondgeleid bij families van huisbedienden uit de wijk Perumbakkam. Zo'n 14.000 gezinnen werden vanuit de sloppenwijken in de stad tegen hun wil hierheen verhuisd. Door de verhuis dienen de huishoudsters een veel grotere afstand af te leggen om te gaan werken, wat gepaard gaat met hogere transportkosten. Daarbij blijven de kinderen vaak alleen thuis achter. 

IMG 20180416 WA0005

NDWM maakt het huishoudpersoneel en hun kinderen bewust van hun rechten ten aanzien van werkgevers. Zuster Valar vertelt: “Door hen te wijzen op hun rechten willen we hen mondiger en weerbaarder maken, zodat ze minder kwetsbaar zijn voor misbruiken in de huishoudens waar ze gaan werken. We geven ook vorming om hun technische vaardigheden als huisbediende bij te brengen. Daarnaast willen we aan de alleenstaande moeders graag een alternatief inkomen bieden door hen de kans te geven om een klein winkeltje in de buurt op te starten”. 

Bianca Debaets is sterk onder de indruk van de solidariteit tussen huisarbeidsters. Ze legt de nadruk op het belang van goed onderwijs voor de kinderen en de nood aan een meer respectvolle houding ten aanzien van vrouwen, die in Chennai nog te vaak slachtoffer zijn van huishoudelijk geweld.

Een gedetailleerd overzicht van de reis kan je hier terugvinden.