Aziatische kledingarbeidsters buiten spel op WK voetbal Print dit artikel Stuur door naar een vriend

(c) Heather Stilwell / Labour Behind the LabelNet voor de start van het WK voetbal en Rode Duivelgekte verscheen het 2018 Foul Play rapport. Hieruit blijkt dat Adidas het Duitse nationale elftal sponsort voor 65 miljoen euro per jaar, terwijl Nike een sponsordeal-voor-het-leven sloot met Cristiano Ronaldo die CR7 jaarlijks 20 miljoen euro per jaar oplevert. Beide kledingmerken verhuizen intussen hun productiecapaciteit van China naar Vietnam, Indonesië en Cambodja, omwille van de “te hoge” Chinese lonen.

Raja Siregar, van de Indonesische vakbond Garteks, partner van Wereldsolidariteit en ACV: “We eisen een nieuw Protocol over lonen. Merken moeten hun aankooppraktijken veranderen omdat ze een impact hebben op de arbeidsomstandigheden. Wetende dat de arbeidskost van een sportshirt made in Indonesië maar 1% bedraagt van de kostprijs, lijkt het me logisch dat de lonen kunnen opgekrikt worden. Maar tot nu toe weigeren de sportmerken om met ons aan tafel te gaan zitten.”

Deze cijfers komen uit het 2018 Foul Play Report, een rapport van de internationale Schone Kleren Campagne en de Franse ngo Ethique sur l’étiquette.

Foto (c) Heather Stilwell / Labour Behind the Label

 

 

Share