Opnieuw naar een corrupt Guatemala? Print dit artikel Stuur door naar een vriend

cicig corruption brief taylor1Op 31 augustus 2018 besliste Jimmy Morales (president van Guatemala) eenzijdig het mandaat van CICIG niet te verlengen en de commissaris Iván Velásquez niet langer toegang te verlenen tot het land. Dat brengt de recente vooruitgang van Guatemala in gedrang en dreigt onheilspellende gevolgen voor de burgers. Wij vragen hulp en bescherming aan de Europese Unie en haar deelstaten. 

CICIG, of ook International Commission against Impunity in Guatemala, is een internationale commissie belast met het onderzoeken en vervolgen van ernstige criminaliteit in Guatemala. Deze organisatie werd mede opgericht door de Verenigde Naties om de nationale justitiële instituties te versterken bij hun strijd tegen (geïnstitutionaliseerde en) georganiseerde misdaad. 

Niet alleen werd het mandaat van de institutie niet verlengd, de personeelsleden werden ook geïntimideerd door zwaarbewapende politiemacht. Deze intimiderende praktijken gecombineerd met een persconferentie waarbij president Morales omringd is door militairen herinnert de bevolking aan een niet zo ver verleden en boezemt angst in. De internationale gemeenschap kan dit niet tolereren. 

Met dit besluit ontneemt Guatemala zichzelf een essentieel instrument voor democratisch evenwicht en brengt het de rechtsstaat in gevaar. Wij mobiliseren ons tegen deze beslissing en roepen de Europese Unie op om er op na te zien dat Guatemala zijn internationale verplichtingen nakomt. 

Lees je graag onze volledige verklaring tegen deze beslissing? Die vind je hier terug. 

Share