woensdag, 12 september 2018 15:40

Opnieuw naar een corrupt Guatemala?

CICIG, of ook International Commission against Impunity in Guatemala, is een internationale commissie belast met het onderzoeken en vervolgen van ernstige criminaliteit in Guatemala. Deze organisatie werd mede opgericht door de Verenigde Naties om de nationale justitiële instituties te versterken bij hun strijd tegen (geïnstitutionaliseerde en) georganiseerde misdaad. 

Niet alleen werd het mandaat van de institutie niet verlengd, de personeelsleden werden ook geïntimideerd door zwaarbewapende politiemacht. Deze intimiderende praktijken gecombineerd met een persconferentie waarbij president Morales omringd is door militairen herinnert de bevolking aan een niet zo ver verleden en boezemt angst in. De internationale gemeenschap kan dit niet tolereren. 

Met dit besluit ontneemt Guatemala zichzelf een essentieel instrument voor democratisch evenwicht en brengt het de rechtsstaat in gevaar. Wij mobiliseren ons tegen deze beslissing en roepen de Europese Unie op om er op na te zien dat Guatemala zijn internationale verplichtingen nakomt. 

Lees je graag onze volledige verklaring tegen deze beslissing? Die vind je hier terug.