WK 2022: Qatar nu ook door FIFA onder druk gezet Print dit artikel Stuur door naar een vriend

WK 2022: Qatar nu ook door FIFA onder druk gezet

Vanuit verschillende hoeken wordt de druk op Qatar opgevoerd mbt het WK voetbal 2022. Aanleiding zijn de mensonterende omstandigheden waarin de migrantenarbeiders de stadia voor het WK aan het bouwen zijn. Het IVV (Internationaal Vakverbond) zette reeds tal van acties op om de situatie aan te klagen (o.a. op 7/10 in Brussel, ism Wereldsolidariteit, ACV, e.a., lees ook vorig artikel). En met succes: ook de FIFA vraagt nu aan Qatar dat zij zo snel mogelijk in actie schieten om de arbeidsrechten na te leven. Als Qatar hierin tekortschiet, zal het WK niet in Qatar doorgaan, dixit Fifa (meer info op www.ituc-csi.org).

Eerder deze week verscheen al een bericht vanuit Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar, dat ze de problemen erkent en maatregelen zal nemen. Zo belooft Qatar onder meer dat ze nieuwe wetgeving zal maken om de mensenrechten te garanderen. Ook zou ze 14 extra arbeidsinspecteurs zal inzetten om de situatie op de werven te controleren (zie metro 19/11/2013).

In oktober bezocht een internationale delegatie van vakbonden en journalisten de rijke oliestaat Qatar. Zij stelde vast hoe duizenden Aziatische migranten er werken als slaven. Ook Pierre Cuppens, algemeen secretaris van ACV BIE (Bouw, Industrie & Energie) nam deel aan de missie. Zijn verslag kan je herlezen in dit artikel van Visie.

Share
Meer artikels over: