maandag, 01 december 2014 07:38

Protest Nepalese migrantenarbeiders in Qatar

 
Het bleef lange tijd stil in Qatar, want het is er moeilijk om mensen bijeen te brengen en zelfs verboden om migrantenarbeiders te laten aansluiten bij een vakbond. Maar in dit artikel van eKantipur, gedeeld door onze Nepalese vakbondspartner GEFONT blijkt nu dat 600 Nepalese migranten in Qatar de straat zijn opgegaan om het minimumsalaris te eisen van hun wergevers. 
 
De migrantenarbeiders, die aan het werk zijn bij de "Qatar Freelance Trading and Contracting" en het "Qatar Middle East Company" klagen dat zij slechts QR600 (=132 €) worden betaald, terwijl het minimumsalaris bepaald door de Nepalese overheid, QR 900 (= 198 €) is.  
Sinds 22/11 legden ze het werk neer en startten ze hun protest. Ongeveer 100 migrantenarbeiders uit andere landen sloten zich hierbij al aan.
 
Lilanath Dahal, de attaché voor arbeidszaken van de Nepalese Ambassade in Qatar bezocht de arbeiderswijken om hun problemen te onderzoeken. Volgens haar klagen de arbeiders vooral over het feit dat ze het vooraf overeengekomen loon niet kregen. Ook vanuit de Qatarese overheid werden de wijken bezocht en de situatie onderzocht. Dahal citeert het antwoord van de werkgevers: "We kunnen het loon van de werknemers niet optrekken op dit moment. We zouden hen nog eerder terug naar huis willen sturen."
 
Onze Nepalese vakbondspartner GEFONT ijvert op verschillende manieren voor een verbetering van de situatie van migrantenarbeiders in Qatar. Allereerst organiseert ze een vorming voor de arbeiders vooraleer ze naar Qatar vertrekken, zodat ze goed op de hoogte zijn van hun rechten. Maar ook ter plekke probeert GEFONT de Nepalese migrantenarbeiders te verenigen via socio-culturele organisaties (aangezien het door de Qatarese wetgeving verboden is voor hen om bij een vakbond aan te sluiten). Ook probeert ze met de overheid van gastlanden betere bilaterale akkoorden af te sluiten, maar wat Qatar betreft zijn ze daarin totnogtoe nog niet echt geslaagd. Meer info over GEFONT. Het IVV (internationale vakbondskoepel) heeft een interessant en sterk dossier opgesteld mbt Qatar, dat vind je hier.
 
 
Teken de petitie die gericht is aan de FIFA om je protest uit te brengen tegen de onmenselijke arbeidsomstandigheden en de onnodige overlijdens van migrantenarbeiders (900 sinds 2012) en roep de WK-organisatoren op om de omstandigheden te verbeteren, alsook om de families van de slachtoffers een schadevergoeding uit te betalen.