woensdag, 29 april 2015 09:36

Steun Nepalese slachtoffers

Onze vakbondspartners in Nepal, GEFONT en NTUC werken met de meest kwetsbare werknemers in Nepal, met speciale aandacht voor vrouwen, jongeren en migranten. Ze zetten daarbij in op sociale bescherming voor iedereen. Samen tellen ze meer dan 700.000 leden. De meesten werken in de “informele economie” en op het platteland. Ze proberen te overleven als marktkramer, schoenenpoetser of kleine boer. Zonder contract, zonder vast inkomen. Velen zijn nu gewond, dakloos en hun kostwinning kwijt.

Nepal Aardbeving BrunoHelpt 200PxBruno Deceukelier, medewerker van Wereldsolidariteit in de hoofdstad Kathmandu, is ongedeerd, maar diep onder de indruk van de ramp. Momenteel helpt hij waar hij kan. Zijn verhaal kan je lezen in dit artikel van Bruno op MO*.  

'Het is moeilijk om de situatie te beschrijven, alles is nog zo rauw en zo dichtbij. Zoveel beelden van vernieling, zoveel emoties om te verwerken. Eerder deze week trok ik naar een aantal dorpen in de bergen. De meeste huizen zijn er verwoest. Veel van de bewoners slapen onder de blote hemel, zonder beschutting voor de hevige regenbuien... Mensen riskeren longontsteking en diarree. Onze partners hier, GEFONT en NTUC, verdelen momenteel zoveel mogelijk tenten, water en voedselHiervoor gebruikten ze alvast hun eigen - beperkte - solidariteitsfonds, maar ze vragen dringend om internationale steun.' 

De nood aan tenten en drinkbaar water blijft hoog. De volgende uitdaging bestaat er in zoveel mogelijk mensen droog en gezond doorheen het regenseizoen te loodsen. Verder zullen GEFONT en NTUC ook financiële steun bieden aan de gewonde slachtoffers zodat ze hun ziekenhuisfacturen kunnen betalen. Op langere termijn zullen ze zich inzetten om de huizen van hun leden opnieuw op te bouwen en steviger te maken zodat ze aardbevingbestendig zijn. Tegelijk bekijken ze hoe zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk opnieuw aan de slag kunnen. Want vele kleine boeren en marktkramers zagen niet alleen hun huis verdwijnen, ook hun vee overleefde het niet en hun oogsten werden vernield. Zij hebben jouw hulp nodig!

Steun onze partners met een gift op BE41-8900-1404-3510 met vermelding “Nepal”. Vanaf 40 € is je gift fiscaal aftrekbaar.  

De solidariteit van de Nepalese bevolking is ongelooflijk sterk. Van 1 tot 12 mei verdeelden onze partners al 180 ton rijst aan 10.000 families. 

  • Volg de noodhulpacties van vakbondspartner GEFONT via hun website.
  • Actuele informatie over de situatie ter plekke kan je volgen via de blog van Bruno.
  • Meer algemene informatie over onze partners in Nepal kan je hier vinden.

Update 22 mei 2015.

Lees de volledige noodoproep.