Kwb gaat voor schone kleren !

BeeldKWB Indonesie 200PxKwb en Wereldsolidariteit slaan de handen in elkaar. Van 2014 tot en met 2016 kiest kwb er resoluut voor om Schone Kleren onder de aandacht te brengen van alle leden.

Op 24 april 2013 stortte in Bangladesh een kledingfabriek in. 1.129 kledingarbeidsters lieten er het leven. Velen van hen waren op dat moment aan het werken aan bestellingen van westerse kledingketens. Ook jouw kleding wordt gemaakt in Bangladesh, kijk maar op het label in jouw trui, blouse of T-shirt. Daar is niets mis mee, alleen moeten de Bengaalse kledingarbeidsters dit wel kunnen doen zonder doodsangsten uit te staan én voor een leefbaar loon.

De Schone Kleren Campagne zet zich in om de loon– en arbeidsvoorwaarden van kledingarbeiders wereldwijd te verbeteren. Daarvoor rekenen we ook op jouw steun.

Samen met kwb ontwikkelden we twee activiteiten die jij kan boeken binnen jouw lokale organisatie zodat we samen steeds meer mensen in beweging brengen voor schone kleren.

KWB groepInIndonesieIn april 2015 trokken 12 gemotiveerde kwb’ers naar Indonesië. Ze gingen er op zoek naar wie hun sportkledij maakt. Ze ontdekten het prachtige land met de fiets en ondervonden dat armoede en ongelijkheid werknemers dwingt om te werken in onwaardige arbeidsomstandigheden. De vele indrukken, de verwondering en ontroering zijn nu verwerkt. Ze staan klaar om hun verhaal met jou te delen en je te informeren over de successen en uitdagingen van de Schone Klerencampagne.

Is jouw afdeling geïnteresseerd in een bewogen vertelling over Schone Kleren?

Een ervaringsreiziger zet zich in de praatstoel en brengt jullie het verhaal van de schone kleren zoals hij het in Indonesië ervaren heeft. Welke tekenen van hoop zijn er? Wat met onze Belgische kledingmerken? Wat kunnen wij eraan doen? Met beeldprojectie beklijft alles nog meer.

Of plan je liever een buitenactiviteit? Beweeg mee voor het goede doel!

Organiseer en fietstocht met een extraatje: aan de hand van enkele grote afbeeldingen en infoborden sta je tijdens en na je fietstocht stil bij de Schone Klerenthematiek.

Wil je meer info over deze activiteiten? Stuur dan een mailtje naar martien.stevens@kwb.be en martine.struelens@kwb.be. Zij kunnen je alle praktische gegevens bezorgen. Zij maken de afspraken met de getuigen en bekijken samen met jouw afdeling wat mogelijk is.

Draag zelf ook jouw steentje bij in de strijd voor schone kleren en steun onze partner GARTEKS, kledingvakbond in Indonesië. Zij hebben al heel wat gerealiseerd, zoals een verhoging van het minimumloon voor kledingarbeidsters in Indonesië. Maar er is nog veel werk aan de winkel en daarvoor hebben ze jouw steun nodig. Doe nu een online gift en maak de kledingvakbond in Indonesië nog sterker. Vanaf 40€ (per jaar) is jouw gift fiscaal aftrekbaar. Meer info over een gift aan Garteks