Met de steun van de overheid

CBD logo NL RGB

 

 

 

DGD

Het grootste deel van onze programma's wordt gefinancierd met middelen van onze federale overheid, namelijk van DGD (of voluit het Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire hulp). In totaal financiert DGD ongeveer 65% van onze programma's. Momenteel krijgen we middelen van DGD voor ons programma 2017-2021. De officiële goedkeuring van dat programma vind je hier.

Ons programma baseert zich op het "Gemeenschappelijk Strategisch Kader - Waardig Werk", dat door negen Belgische organisaties van het maatschappelijk middenveld werd geschreven. Doel van deze samenwerking was om alle complementaire ervaringen en expertise inzake waardig werk en sociale bescherming bij mekaar te leggen. Het gaat om Wereldsolidariteit, Solidarité Socialiste, FOS, Oxfam-Solidariteit, ISVI/IFSI(ABVV/FGTB), IEOI/IIAV(ACV-CSC), BIS/MSI (CGSLB), alsook de Christelijke Mutualiteiten (LCM/ANMC) en de socialistische mutualiteiten (UNMS).

De middelen van DGD voor ons programma krijgen we zeker niet zomaar. In 2016 werd Wereldsolidariteit nog onderworpen aan een erkenningsprocedure, conform het Koninklijk Besluit van 11 september 2016 , om te bepalen of Wereldsolidariteit capabel genoeg is om fondsen van de overheid te beheren. Externe auditeurs, aangenomen door DGD, beoordeelden Wereldsolidariteit via een screening op 9 verschillende domeinen. Ontdek de resultaten van Wereldsolidariteit op deze screening.

Als gevolg van de goede resultaten die we behaalden op de screening, kregen we onze erkenning als ngo om programma's te beheren met middelen van DGD. Ziehier de documenten die de erkenning van Wereldsolidariteit voor de komende 10 jaar door DGD bevestigen:

ENABEL (=BTC)

Naast DGD, ontvangt Wereldsolidariteit ook middelen van ENABEL voor enkele van haar activiteiten op vlak van ontwikkelingssamenwerking. Zo werkt Wereldsolidariteit momenteel samen met SOS Faim aan een programma tegen voedselonzekerheid en ondervoeding in Mali. Meer info over dit programma.

Gewesten

Wereldsolidariteit ontvangt ook middelen van Wallonie-Bruxelles International (WBI) voor een deel van haar programma in West-Afrika en Burkina Faso. Van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ontvangen we middelen voor projecten in India en D.R. Congo.

Provincies

We ontvangen middelen om onze projecten rond waardig werk en sociale bescherming te realiseren West-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant.

Gemeenten

Daarnaast zijn er heel wat Vlaamse gemeenten die een bijdrage realiseren aan één of andere activiteit van Wereldsolidariteit in het Zuiden. Hier vind je het overzicht van de gemeenten die op dit moment een bijdrage leveren (in alfabetische volgorde):

Alken, Antwerpen, Arendonk, Beersel, Bilzen, Brasschaat, Brugge, De Pinte, Denderleeuw, Dendermonde, Dessel, Destelbergen, Diest, Eeklo, Grobbendonk/Bouwel, Halle, Herent, Herentals, Herenthout, Heusden-Zolder, Kasterlee, Lint, Lommel, Lubbeek, Maasmechelen, Malle, Mechelen, Meerhout, Olen, Oostende, Oosterzele, Oud-Heverlee, Poperinge, Rijkevorsel, Rotselaar, Sint-Gillis-Waas, Sint-Truiden, Tervuren, Turnhout, Wijnegem, Wommelgem, Zottegem.