Burkina Faso

 

Burkina Faso, het land van de “waardige mensen”, behoort tot de minst ontwikkelde landen. Honger is hier geen tijdelijk ongemak, maar dagelijkse realiteit voor de meeste mensen. De Sahel rukt op, het land heeft amper grondstoffen en buitenlandse investeerders vinden er geen interessante markt. Slechts een kleine 10 % van de volwassenen kan zeggen dat ze “werk” hebben.

Burkinezen moeten en kunnen met weinig overleven. Jongeren trekken weg, naar de stad of nog liever naar het buitenland: Ivoorkust, Mali, Benin zijn heel populair. Wie blijft overleeft van landbouw en handel. De “petites commerces” zijn alom tegenwoordig.

Partners

CNTB - Confédération Nationale de Travailleurs du Burkina Faso

De vakbond CNTB, opgericht in 1949, heeft momenteel 30.000 aangesloten leden. CNTB overkoepelt 7 beroepsfederaties en werkt in 18 regio’s. De vakbond organiseert vorming rond arbeidsrechten voor haar leden, voert loonsonderhandelingen en komt op voor arbeids- en mensenrechten. Zeker in de sectoren die moeilijk te organiseren zijn (mijnsector, onderwijs, transport, enz...) heeft CNTB al heel wat concrete resultaten kunnen bekomen mbt verbetering van arbeidsomstandigheden en - voorwaarden. CNTB organiseert ook professionele vorming (metsen, naaien, koken, ...), en beoogt daarbij vooral kwetsbare jongeren, zodat zij aan de slag kunnen en een inkomen kunnen verwerven. CNTB is heel actief in het organiseren van de informele sector, logisch ook want 80 % van de Burkinezen werken hier. Speciale aandacht gaat naar jongeren en vrouwen.

MUFEDE : Mutualité Femmes et Développement

MUFEDE is een spaar- en kredietcoöperatieve, opgericht in 1994. Hun hoofddoel is vrouwen kansen bieden om aan een inkomen te geraken voor hun gezin bv. door een handeltje op te zetten. Mufede telt op dit moment ongeveer 17.000 klanten. Deze spaar- en kredietkas is een oplossing voor de meerderheid van de Burkinezen die bij de klassieke banken in hun land niet terecht kunnen, wegens té arm. MUFEDE werkt ook nauw samen met RAMS en CNTB.

RAMS : Réseau d’appui aux mutuelles de santé

Rams, een vzw opgericht in 1999, ondersteunt lokale ziekenfondsen. Intussen ondersteunt RAMS reeds 19 ziekenfondsen in verschillende regio's, die in totaal ongeveer 37.000 begunstigden bereiken. Elke mutualiteit heeft hetzelfde basisprincipe: medische zorgen toegankelijk en betaalbaar maken, via onderlinge solidariteit en een bijdrage in een collectief fonds. Rams begeleidt startende mutualiteiten, biedt vorming aan vrijwilligers in gezondheidscomités, bemiddelt bij het afsluiten van conventies, voert via campagnes op nationaal vlak promotie voor ziekteverzekering, onderhandelt met de overheid en is lid van nationale commissies gezondheid.

Je kan onze partners in Burkina Faso ook steunen.

Meer info

Nieuwsberichten

Publicaties

Andere artikels

burkinafaso_land