Guatemala

 

 

Reisgidsen omschrijven Guatemala als "het land van de eeuwige lente". Met zijn spectaculaire vulkanen, dichte jungle, ruige bergen en grote meren is Guatemala voor velen het mooiste land van Midden-Amerika. Jammer genoeg is Guatemala ook één van de armste landen van het westelijke halfrond en "het land van de eeuwige strijd". De inheemse bevolking blijft achtergesteld en wie opkomt voor de zwakkeren, wordt vervolgd of vermoord.

Ook tegenover vrouwen is er schandalig veel geweld, zoals het toenemende verschijnsel "feminicido": de brutale moord op vrouwen, simpelweg omdat ze vrouw zijn. Ongelooflijk, maar waar dus. Dit alles gebeurt in een klimaat van straffeloosheid en corruptie.

Guatemala kennen we trouwens ook goed van de schendingen van arbeidsrechten: het land werd sinds 1991 maar liefst 15 keer op het beklaagdenbankje van de IAO-conferentie geroepen. In deze gevaarlijke context strijden onze moedige partners elke dag opnieuw voor meer rechtvaardigheid en een waardig leven voor alle Guatemalteken.

Onze partners

CGTG - Central General de Trabajadores de Guatemala

De vakbond CGTG, opgericht in 1983, is vandaag een van de belangrijkste organisaties in Guatemala en vertegenwoordigt 61.000 werknemers verspreid over diverse vakbonden en sociale organisaties in het land. CGTG is een brede sociale beweging die niet alleen opkomt voor loontrekkenden, maar ook voor kleine boeren, gepensioneerden, vrouwen en jongeren, kleine zelfstandigen. CGTG organiseert de informele sector en verdedigt de rechten van de (kwetsbare) informele werkne(e)m(st)ers. Naast het gewone vakbondswerk, organiseert de CGTG ook ziekenfondsen en hebben zij in 12 dorpen een apotheek. Aangesloten leden kunnen een microkrediet afsluiten om bv. een eigen handeltje te beginnen.

JOC Guatemala - Juventud Obrero Católica de Guatemala

De JOC Guatemala is een jongerenorganisatie die vooral werkzaam is in de kwetsbare buurten van Guatemala Stad en richt zich op kwetsbare jonge werkne(e)m(st)ers. JOC Guatemala heeft een tiental basisgroepen van jongeren en is actief mbt het recht op werk en de syndicalisatie van Guatemalteekse jongeren.

MOJOCA - Movimiento de Jóvenes de la calle

Deze beweging biedt opvang aan straatkinderen en jongeren in de hoofdstad. De organisatie bestaat sinds 1994 en werd opgericht door 4 vrouwen die zelf op de straat hebben geleefd. Alle jongeren worden begeleid en komen in zelfhulpgroepen terecht. Er zijn cursussen snit en naad, banketbakkerij en juwelen ontwerpen, opdat ze later aan de slag kunnen en een inkomen verwerven. Tijdens de opleiding krijgen de jongeren al wat geld bij wijze van beurs (400 Quetzales ~ 35€). Op het einde van de opleiding kunnen ze aan de slag voor 1200 Quetzales per maand ~ 105€) en voedsel voor drie maanden.

MTC Guatemala - Movimiento de Trabajadores y Campesinos

MTC is een dynamische beweging van landarbeiders en boeren, in 1998 opgericht door vrouwen toen hun mannen door de koffiecrisis massaal hun werk verloren. De organisatie is vooral actief in het departement San Marcos, een van de armste streken van Guatemala. De voornaamste activiteiten van MTC zijn: vorming aanbieden aan hun leden, acties ondernemen om de arbeidsomstandigheden op de plantages te verbeteren, het aanleren van concrete jobs en coöperatieven stimuleren.

In 2010 richtte MTC 13 jongerenraden op. Voor hen wordt speciale vorming gegeven, zowel rond algemene problematiek als rond vragen die de jongeren zelf aanbrengen. Onder begeleiding van volwassenen van de plaatselijke MTC-afdelingen, voeren de jongeren verschillende taken uit in hun eigen gemeenschap. Op die manier probeert MTC deze jongeren een sterk zelfbewustzijn te geven.

Meer info

Nieuwsberichten

Publicaties

Andere artikels

guatemala