Senegal

 

Senegal, de poort van Afrika of de plaats waar twee eeuwenlang honderdduizenden slaven werden afgevoerd richting Amerika. Nu is het de vertrekhaven voor vele bootvluchtelingen ... richting Europa. Senegal is hoofdproducent van pindanoten, maar de wereldmarkt is ingestort.

In economische cijfers zit Senegal, net als de meeste Afrikaanse landen, zo goed als aan de grond. Voeg daarbij een oprukkende woestijn en torenhoge buitenlandse schulden en je hebt het recept voor een toenemende verarming van de bevolking. De overheid vaart een liberale koers en bespaart vooral op sociale voorzieningen: gezondheidszorg en onderwijs. Senegalezen organiseren zich van onderuit: ze werken samen om te overleven en hun rechten op te eisen.

Partners

AJE - Action Jeunesse Environnement

AJE is een ngo die zicht richt op kwetsbare jongeren in Senegal. Ze leert hen een beroep aan en begeleidt hen in hun zoektocht naar werk. Hun manier van werken ("Formation et Recherche Action") wordt erkend op nationaal niveau en wordt opgenomen door de minister die bevoegd is voor professionele vorming. AJE zetelt ook in verschillende netwerken op nationaal, continentaal en internationaal niveau. 

CNTS - Confédération Nationale des Travailleurs du Sénégal

De koepel CNTS groepeert 78 vakbonden die in verschillende sectoren actief is, zoals de voedingsindustrie, de visvangst, de mijnsector, de chemische industrie, handel, telecommunicatie toerisme en de informele sector. In totaal telt CNTS meer dan 140.000 leden telt. CNTS heeft als doel de arbeidsrechten van de Senegalezen te verdedigen en te verbeteren. Ze helpt haar leden ook om toegang te krijgen tot allerlei diensten waar ze nood aan hebben. 

GRAIM - Groupe de Recherche et d'Appui aux Initiatives Mutualistes

GRAIM is een onderzoeksgroep die de oprichting en ontwikkeling van mutualiteiten in de regio van Thiès ondersteunt. In 1989 ontstond de eerste mutualiteit in Senegal in het dorpje Fandène, dichtbij Thiès. Al snel volgden andere dorpen uit die regio dit voorbeeld, want men zag dat levensomstandigheden van de inwoners er verbeterde.

In 1997 werd GRAIM opgericht om al deze beginnende mutualiteiten te ondersteunen, zowel dmv vorming als technische ondersteuning. Van bij de start is GRAIM gericht op de promotie van de verschillende systemen van ziekteverzekering, de verbetering van de economische situatie van de aangesloten leden, alsook op de ontwikkeling van netwerken om de belangen van de mutualiteiten te verdedigen.

Intussen heeft GRAIM ook programma's van alfabetisering en microkredieten opgericht. Samen met de CRMST (Coordination Régionale des Mutuelles de Santé de Thiès), ijvert GRAIM voor de verbetering van de lokale en nationale context op niveau van het beleid inzake gezondheidszorg, de kwaliteit van zorg en het beheer van het Nationaal Fonds van Solidariteit van de inwoners. GRAIM ondersteunt intussel 62 mutualiteiten met in totaal meer dan 112.000 begunstigde leden. Samen met LCM en MC Verviers steunt Wereldsolidariteit de mutualistische beweging in hun strijd voor een betere sociale bescherming voor de kwetsbare bevolking. GRAIM maakt ook werk van politieke acties mbt het belang van sociale bescherming en is lid van verschillende netwerken die hierrond actief zijn.

{UNAMUSC - Union Nationale des Mutuelles de santé du Sénégal|closed}

De UNAMUSC of de nationale koepel van mutualiteiten in Senegal ijvert voor een toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen in Mali. Zowel d.m.v. uitwisselingen van leerervaringen, studies rond toegankelijke gezondheidszorg en politieke actie wil UNAMUSC hieraan werken.

Meer info

Nieuwsberichten

Publicaties

Andere artikels

senegalsenegal landkaart